AROMANIAC Rwanda Gasharu Rugori 250 g (filtr)
Díky anaerobnímu zpracování je Rwanda Gasharu Rugori na jazyku až lehce perlivá. Jako čerstvě otevřená vychlazená švestková limonáda, nebo osvěžující cider. Zároveň je hezky slaďoučká po melase a má čisté jemné tělo. Hořkost v ní takřka neucítíte. Nejvíce její chutě vyniknout při pomalejší přípravě filtrovaním. Doporučujeme ji všem kávomilům, kteří holdují ovocnějším a sladkým kávám.




Zpracovatelskou stanici Gasharu Coffee založenou rodinou Kimenyi (funguje od roku 2014), odkud káva pochází, najdete v srdci rwandského regionu Nyamasheke a už na první pohled je jiná. Nejen tím, že produkuje výjimečně kvalitní kávu, ale hlavně proto, že za jejími úspěchy stojí téměř výhradně ženy. Farmářky tvoří až 70 % zaměstnanců a zastávají veškerou práci – od ručního sběru třešní přes třídění a zpracování až po finální kontrolu zrn.
Stanice navíc nabízí ženám vín než jen zaměstnání. Poskytuje jim zdravotní pojištění, školení, mikropůjčky, dokonce i kozy jako zdroj příjmu pro rodinu.
Pro zvědavé kávoše
Rugori znamená ve rwandštině „ženská koruna“, což je ozdoba, kterou ženy dostávají po narození dítěte jako symbol úcty a respektu. A právě tímto jménem pojmenovali v Gasharu projekt, který dává ženám mnohem víc než jen symbolickou poctu – dává jim možnost skutečně rozhodovat, vlastnit část úspěchu a podílet se na ziscích.
Rwanda Rugori je zpracovaná promytou metodou s pečlivě řízenou anaerobní fermentací v uzavřených tancích. Po ručním sběru se kávové třešně nejdříve vytřídí ve vodě, odstraní se dužina a pak zrna fermentují 12 až 14 hodin nasucho a dalších 8 hodin v prostředí bez kyslíku. Díky tomu je její chuť hezky čistá a ovocná. Poté se zrnka suší 16 až 20 dní na afrických lůžkách, kde se každý den ručně obrací, aby schla rovnoměrně a neztratila nic ze své svěžesti. Díky následnému preciznímu třídění se navíc nemusíte bát defektu „bramborové chuti“, který se u rwand často objevuje.
Výsledek? V šálku vás čeká perlivá acidita připomínající švestkovou limonádu, jemná sladkost melasy a čisté, šťavnaté tělo s dlouhou dochutí, která evokuje cider.
Tip na přípravu
Káva nejlépe vynikne na filtru (V60, Chemex) nebo při přípravě v AeroPressu. Po zakoupení ji nechte doma chvilku uležet, pijte ji ideálně nejdříve 4. den od pražení, aby měla švestková acidita a jemná sladkost čas se hezky otevřít.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Čerstvě pražená káva |
---|---|
Typ: | zrnková káva, čerstvě pražená káva, výběrová káva |
Velikost balení: | 250 g |
? Složení: | 100% Arabika |
Odrůda: | Bourbon |
Země původu: | Rwanda |
Lokalita: | Nyamasheke |
Nadmořská výška: | 1 600 – 2 100 m n. m. |
Farma: | 1 650 drobných pěstitelů zapojených do programu Rugori |
Metoda zpracování: | anaerobní, promytá (washed) |
Značka: | Aromaniac |
Stupeň pražení: | světlé |
Doporučené použití: | filtr |
Acidita: | vysoká |
Chuť: | ovocná, sladká |
Chuťový profil: | melasa, cider, švestková limonáda |
Příprava: | Překapávač, French press, AeroPress, Chemex, Dripper, Vacuum Pot |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.