Každá příprava kávy vyžaduje trochu jiné namletí, abyste docílili co možná nejlepší chutě. Ukážeme si s námi různé druhy namletí kávy a způsoby přípravy na které se hodí.
Extra jemné mletí
Zrna umletá tak jemně, až se na sebe po umletí lepí a tvoří hrudky. Může vám svojí jemností připomínat moučkový cukr. Takto namletá káva se hodí na přípravu tradiční turecké kávy v džezvě.
Jemně umletá káva
Pro přípravu espressa, nebo nápoje z moka konvičky, potřebujete zrna umlít najemno. Pokud při těchto přípravách použijete hrubě namletá zrna, výsledná káva bude podextrahovaná a pokud použijete velmi jemně namletou kávu, váš nápoj bude hořký. Konzistencí připomíná hrubou mouku.
Středně jemná a střední hrubost
Mletí se strukturou písku nebo stolní soli se hodí na alternativní přípravy kávy jako je například dripper. Tady je hodně prostoru pro experiment. Můžete vyzkoušet jak kávu namlít tak, aby vám co nejvíce chutnala.
Hrubě namletá káva
Pokud si rádi dopřáváte kávu z French pressu, namelte si kávu nahrubo. Jemně namletá káva sítkem projde a výsledný nápoj by nebyl čistý.
Jak namlít kávu na Aeropress?
To záleží zcela na váš a vašich chuťových preferencích. Hrubě namletá káva se bude extrahovat déle než jemně umletá. I u profesionálních baristů se hrubost mletí liší. Zkuste si vyzkoušet, co vám víc chutná.