Jamaica Blue Mountain - luxusní šampaňské mezi kávami

JM_BM_02

Obecně o kávě Jamaica Blue Mountain

Jamaica Blue Mountain je jedna z nejluxusnějších káv na světě. Většina, vlastně téměř celá, produkce z téhle oblasti směřuje do Japonska (až 90 %). Roční produkce přitom dosahuje jen zhruba 1 350 tun, což je pro srovnání stejné množství, jaké za pouhé 3 hodiny vyexportuje Kolumbie. Sehnat proto v České republice originální kávu Jamaica Blue Mountain je poměrně složité. 

A čeho je málo, je také drahé. Díky vysoké poptávce a vysoké kvalitě kávy, je cena dost vysoká a pohybuje se přes 5000 Kč za kilogram.

Proč je káva z oblasti Blue Mountain z Jamajky tak žádaná?

Káva s označením Blue Mountain je pěstovaná výhradně v nadmořské výšce přes 1 300 m. n. m. na území farností Portland, St. Andrew, St. Mary a St. Tomáš, což je rozloha zhruba 6000 hektarů (pro představu: Václavské náměstí má 4 hektary).

Díky vulkanické půdě, která je bohatá na minerální látky, je tato oblast velmi úrodná a vzhledem ke své nadmořské výšce i chladnější než zbytek Jamajky. Navíc pravidelné srážky vytvářejí mlhu, která v kombinaci s rozsáhlými lesy chrání keře kávovníku před sluncem. To vše dohromady tvoří perfektní podmínky pro pěstování kávovníků Arabica Typica.  

Jamaican Blue Mountain Coffee je celosvětově chráněná známka.

Tu uděluje Coffee Industry Board of Jamaica. Tato organizace je vlastníkem ochranných známek Jamaica Blue Mountain® a Jamaican High Mountain Supreme®. U obou nejen kontroluje kvalitu kávy, ale certifikuje nové plantáže a pomáhá zemědělcům. 

Snímek obrazovky 2021-11-29 v 7.31.23 JM_BM_08

Zaměřeno na Jamaica Blue Mountain od Julius Meinl

  • zrna promytá, sušená na slunci
  • 100% Arabica Blue Mountain
  • pěstována nad 1300 m. n. m.
  • farma Clifton Mount Estate - rodina Sharpů
  • pěstováno v oblasti Blue Mountain

Kávové plody jsou sbírány ručně, kdy jsou pečlivě vybírány jen ty nejzralejší kávové třešně. Po promytí jsou zrna sušena na slunci, zabalena do dřevěných barelů a poslána přímo do Vídně, kde jsou pražena po malých dávkách. Pro kávu Jamaica Blue Mountain je typická sladší chuť karamelu a zároveň tóny zralého citrusového ovoce. 

Tato káva je označována jako šampaňské mezi kávami. Doporučujeme pít degustačně a dát si pozor na délku extrakce. Káva je pražena světleji a oproti jiným kávám má výraznou a zajímavou ochuť, která se odvíjí od způsobu přípravy.

Chemex

Popravdě, tady nás káva nepřekvapila tak, jak jsme doufali. Slibovali jsme si jemnou chuť a zvýraznění hlavně citrusového ovoce. Ale káva byla chuťově spíše průměrná a nevýrazná. Možná za to může naše vcelku velké očekávání. 

JM_BM_03 JM_BM_05

French press

Ve French pressu k našemu překvapení dopadla lépe. Výrazná byla hlavně dochuť, kterou jsme cítili ještě dlouho po dopití na jazyku. Umíme si představit takhle kávu připravit jako degustaci pro vás a vaše přátelé. 

JM_BM_07 JM_BM_06

ROK 

Jednoznačným favoritem ale byla Jamaica z našeho ručního espreso kávovaru ROK, který z ní vytáhl tu pravou jiskru. Výrazně citrusová chuť byla znát zejména při jemném mletí. Jinak než v ROKu už jsme ji pak doma nedělali. Pokud máte pákový kávovar, věříme, že dosáhnete úplně nejlepšího výsledku.

JBM_1 JBM_1_3 JBM_2