Keňa Kagongo - jemná a sladká, skoro až čajová káva na filtr

DSC_0546

Seděli jsme v naší spřátelené pražírně značky Black Star na samé hranici Berouna, vedli hovory o naší spolupráci a - jak jinak - ochutnávali nové kávy. První tentokrát přišlo espreso, ale upřímně nevím jaké - já (Nikola) na ně prostě moc nejsem. Jako druhá padla volba na V60 a Jarda Vondrák, ml. sáhnul pro Keňu. Řekl něco jako "tohle by vám mohlo chutnat". A mně od prvního doušku bylo jasné, že to je káva, kterou prostě budu milovat.

Keňa Kagongo_1  Keňa Kagongo_2

Obecně o kávě z Keni

I přestože se káva začala v Keni pěstovat ve velkém až v 19. století, pro velkou část lidí je svou kvalitou ta nejlepší na světě. Káva se v Keni  pěstuje v nadmořské výšce 1400 až 2000 m. n. m. převážně na sopečné půdě. Většina kávy pochází z oblasti zvané Central Highlands, volně přeloženo jako Centrální pohoří. Jde o oblasti v okolí Nyeri, Kirinyaga, Kambu, Ruitu, Thika, Muranga, Embu a Meru. V podstatě do pěti hodin jízdy z hlavního města Nairobi. Další oblasti se nacházejí směrem k Viktoriinu jezeru jako okres Kisii, Nyanza, Karicho a taky oblasti měst Nakuru a Bungoma - viz mapka. 

Celkem stabilní počasí s dostatečným slunečním svitem a deštěm dává společně s polohou na rovníku pro pěstování kávy (a čaje) opravdu skvělé podmínky. Vzhledem k tomu, že se káva pěstuje napříč Keňou, chuťové profily jednotlivých bobulí se od sebe poměrně významně liší. Obecně se ale dá říct, že chuťový profil keňské kávy je sladší s tóny ovoce od černého rybízu až po citrusy. 

KK  kde se pestuje kafe

Podle Wikipedie je okolo 70 % kávové produkce pokryto drobnými farmáři a až 6 milionů lidí má díky kávovému průmyslu práci. Takže je asi jasné, o jak obří průmysl se jedná. Sběr probíhá i 2x ročně a vrcholy sklizní se liší podle místa pěstování. V hlavních oblastech kolem Nairobi probíhá první sklizeň zhruba od května do června a druhá začíná v září.

Docela zajímavé taky je, že hodně lidí zná označení Keňa AA, ale mylně si myslí, že jde o označení kvality. AA ovšem neznačí kvalitu, ale velikost zrn a je to nejčastěji žádaná a exportovaná velikost. Můžete se ještě setkat s pojmem SHB (Strictly High Grown / Strictly Hard Bean), což označuje kávy pěstované ve vyšších nadmořských výškách. Každý rok se v Keni vyprodukuje přes 50 000 tun zelené kávy. To sice není v africkém měřítku málo, ale z pohledu světové produkce jde spíše o zlomek. Pro porovnání uveďme, že světová jednička - Brazílie - za rok vyprodukuje téměř 3 miliony tun zelené kávy.

Zaměřeno na Keňa Kagongo

  • promyté zpracování
  • odrůda SL-28 / Ruiu 11 / Batian / SL-34
  • pěstována 1800 m. n. m.
  • zpracováno v družstvu Baragwi Society 
  • pěstováno v podhůří Mt. Kenya

Kávové třešně jsou ručně tříděné, dodávky od různých zemědělců jsou tříděné společně v den dodání. Dužina je odstraněna strojově. Po promytí a fermentaci se zrna suší na tzv. kávových postelích po dobu 8 dní až 2 týdnů.

Podle Black Star je káva pražena na alternativní přípravu kávy. Tedy velmi rozsáhlou škálu příprav. S každou přípravou je její chuť a síla trochu jiná. Základními chutěmi jsou mandarinka, červený rybíz a karamel. Velmi zjednodušené, Keňa Kogongo je lehce nasládlá s kyselejšími ovocnými tóny.

 DSC_0568 DSC_0570 DSC_0585

Dripper + Keňa Kagongo = maximální africké potěšení

Můj favorit. V dripperu prostě tahle káva úžasně vynikne. Je lehká, sametová, jemná, chutě má naprosto dokonale vyvážené. Není ani slabá, ani těžká. Pro mě je naprosto ideální, můžu ji jak k práci, tak k posezení. 

 DSC_0675 DSC_0685 DSC_0691

Aeropress + Keňa Kagongo = výtečný základ pro kávu s mlékem

Při téhle přípravě mi přijde trochu těžká. Až jakoby zemitá, přitom je to 100 % arabika. Zkoušela jsem si hrát i s dobou extrakce, ale úplně vliv na chuť to nemělo. Připravená v Aeropressu ovšem vynikne s mlékem. Já jsem si takhle udělala skvělou ledovou kávu. 

DSC_0643 DSC_0646 DSC_0649

French press + Keňa Kagongo = ovocná káva s jen lehkou kyselostí

Ve french pressu nejvíce vyniknou ovocné tóny a lehká ovocná kyselost. I tady by klidně šlo říci, že je tahle příprava vhodná na kávové nápoje s mlékem. Mně by ale zrovna z french pressu chutnala káva na ledu, dostane tak ještě jemnější chuť. Vyzkoušet můžete také jako kávový drink s tonikem.

 DSC_0624 DSC_0629 DSC_0632

Cold brew + Keňa Kagongo = tip pro parné letní dny

Káva vhodná na parné jarní a letní dny, kdy máte chuť na kávu, ale ne na teplý nápoj. Já si dělám cold brew v konvičce Hario Mizudashi přes noc. Ale Kami a Martin klidně použijí zavařovačku. Chuťově je tahle káva velmi lehká, ovocné tóny jsou jemné a vyniká chuť karamelu.

DSC_0604 2 DSC_0696 DSC_0697

Pokud si chcete udělat radost a máte chvilku kávu si opravdu vychutnat, Keňa Kagongo je trefa do černého. Je to přesně ta káva, u které si budete chtít nalít další a další šálek. Naše doporučení je příprava na dripperu, ve kterém vynikne její nasládlá jemná, pro někoho až čajová, chuť. 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení