Keňa Kagongo - jemná a sladká, skoro až čajová káva na filtr
Seděli jsme v naší spřátelené pražírně značky Black Star na samé hranici Berouna, vedli hovory o naší spolupráci a - jak jinak - ochutnávali nové kávy. První tentokrát přišlo espreso, ale upřímně nevím jaké - já (Nikola) na ně prostě moc nejsem. Jako druhá padla volba na V60 a Jarda Vondrák, ml. sáhnul pro Keňu. Řekl něco jako "tohle by vám mohlo chutnat". A mně od prvního doušku bylo jasné, že to je káva, kterou prostě budu milovat.
Obecně o kávě z Keni
I přestože se káva začala v Keni pěstovat ve velkém až v 19. století, pro velkou část lidí je svou kvalitou ta nejlepší na světě. Káva se v Keni pěstuje v nadmořské výšce 1400 až 2000 m. n. m. převážně na sopečné půdě. Většina kávy pochází z oblasti zvané Central Highlands, volně přeloženo jako Centrální pohoří. Jde o oblasti v okolí Nyeri, Kirinyaga, Kambu, Ruitu, Thika, Muranga, Embu a Meru. V podstatě do pěti hodin jízdy z hlavního města Nairobi. Další oblasti se nacházejí směrem k Viktoriinu jezeru jako okres Kisii, Nyanza, Karicho a taky oblasti měst Nakuru a Bungoma - viz mapka.
Celkem stabilní počasí s dostatečným slunečním svitem a deštěm dává společně s polohou na rovníku pro pěstování kávy (a čaje) opravdu skvělé podmínky. Vzhledem k tomu, že se káva pěstuje napříč Keňou, chuťové profily jednotlivých bobulí se od sebe poměrně významně liší. Obecně se ale dá říct, že chuťový profil keňské kávy je sladší s tóny ovoce od černého rybízu až po citrusy.
Podle Wikipedie je okolo 70 % kávové produkce pokryto drobnými farmáři a až 6 milionů lidí má díky kávovému průmyslu práci. Takže je asi jasné, o jak obří průmysl se jedná. Sběr probíhá i 2x ročně a vrcholy sklizní se liší podle místa pěstování. V hlavních oblastech kolem Nairobi probíhá první sklizeň zhruba od května do června a druhá začíná v září.
Docela zajímavé taky je, že hodně lidí zná označení Keňa AA, ale mylně si myslí, že jde o označení kvality. AA ovšem neznačí kvalitu, ale velikost zrn a je to nejčastěji žádaná a exportovaná velikost. Můžete se ještě setkat s pojmem SHB (Strictly High Grown / Strictly Hard Bean), což označuje kávy pěstované ve vyšších nadmořských výškách. Každý rok se v Keni vyprodukuje přes 50 000 tun zelené kávy. To sice není v africkém měřítku málo, ale z pohledu světové produkce jde spíše o zlomek. Pro porovnání uveďme, že světová jednička - Brazílie - za rok vyprodukuje téměř 3 miliony tun zelené kávy.
Zaměřeno na Keňa Kagongo
- promyté zpracování
- odrůda SL-28 / Ruiu 11 / Batian / SL-34
- pěstována 1800 m. n. m.
- zpracováno v družstvu Baragwi Society
- pěstováno v podhůří Mt. Kenya
Kávové třešně jsou ručně tříděné, dodávky od různých zemědělců jsou tříděné společně v den dodání. Dužina je odstraněna strojově. Po promytí a fermentaci se zrna suší na tzv. kávových postelích po dobu 8 dní až 2 týdnů.
Podle Black Star je káva pražena na alternativní přípravu kávy. Tedy velmi rozsáhlou škálu příprav. S každou přípravou je její chuť a síla trochu jiná. Základními chutěmi jsou mandarinka, červený rybíz a karamel. Velmi zjednodušené, Keňa Kogongo je lehce nasládlá s kyselejšími ovocnými tóny.
Dripper + Keňa Kagongo = maximální africké potěšení
Můj favorit. V dripperu prostě tahle káva úžasně vynikne. Je lehká, sametová, jemná, chutě má naprosto dokonale vyvážené. Není ani slabá, ani těžká. Pro mě je naprosto ideální, můžu ji jak k práci, tak k posezení.
Aeropress + Keňa Kagongo = výtečný základ pro kávu s mlékem
Při téhle přípravě mi přijde trochu těžká. Až jakoby zemitá, přitom je to 100 % arabika. Zkoušela jsem si hrát i s dobou extrakce, ale úplně vliv na chuť to nemělo. Připravená v Aeropressu ovšem vynikne s mlékem. Já jsem si takhle udělala skvělou ledovou kávu.
French press + Keňa Kagongo = ovocná káva s jen lehkou kyselostí
Ve french pressu nejvíce vyniknou ovocné tóny a lehká ovocná kyselost. I tady by klidně šlo říci, že je tahle příprava vhodná na kávové nápoje s mlékem. Mně by ale zrovna z french pressu chutnala káva na ledu, dostane tak ještě jemnější chuť. Vyzkoušet můžete také jako kávový drink s tonikem.
Cold brew + Keňa Kagongo = tip pro parné letní dny
Káva vhodná na parné jarní a letní dny, kdy máte chuť na kávu, ale ne na teplý nápoj. Já si dělám cold brew v konvičce Hario Mizudashi přes noc. Ale Kami a Martin klidně použijí zavařovačku. Chuťově je tahle káva velmi lehká, ovocné tóny jsou jemné a vyniká chuť karamelu.
Pokud si chcete udělat radost a máte chvilku kávu si opravdu vychutnat, Keňa Kagongo je trefa do černého. Je to přesně ta káva, u které si budete chtít nalít další a další šálek. Naše doporučení je příprava na dripperu, ve kterém vynikne její nasládlá jemná, pro někoho až čajová, chuť.