Výběrová káva
Termín výběrová káva použila úplně poprvé Erna Knutsen v roce 1974. Ve svém článku v časopise Tea & Coffee Journal tak popsala tu nejkvalitnější kávu s unikátním chuťovým profilem, kterou farmáři vypěstovali ve specifických mikroklimatických podmínkách. Dnes se pojem specialty coffee, hovorově také výběrovka, používá pro kávu splňující podmínky americké Asociace pro výběrovou kávu (SCAA).
- Káva se označuje jako výběrová, pokud při oficiálním cuppingu (degustaci kávy), který provádí certifikovaní hodnotitelé kvality tzv. Q-gradeři (speciálně vyškolení ochutnavači) získá 80 a více bodů, maximum je 100.
- Na výsledek má kromě chuti vliv také to, jestli má káva jasný původ, zda byla vypěstována eticky a jak kvalitní jsou zrnka – před samotným ochutnáváním se kontroluje vzorek 350 g nepražené kávy (měří se vlhkost, hledají se defekty atd.).
- Obecně se dá říct, že výběrové kávy jsou ty nejkvalitnější a chuťově nejrozmanitější – jsou v nich cítit konkrétní tóny ovoce, květinové aroma a další příchutě.
- Vzhledem k tomu, že výběrovky je vždy jen velmi omezené množství, zaslouží si specifickou péči i při pražení. Zkušený pražič z kávy dostane maximum (dbá zejména na to, aby podpořil její přirozený chuťový profil). Výběrové kávy se praží na filtr a na espreso.
Řazení produktů
Výpis produktů
Burundi Kibingo je jako sladká čokoládová pralinka. Hned po napití ucítíte na jazyku jemnou kakaovou chuť, která se postupně začne rozpouštět v...
Burundi Kibingo je jako sladká čokoládová pralinka. Hned po napití ucítíte na jazyku jemnou kakaovou chuť, která se postupně začne rozpouštět v...




