Káva na led a cold brew
Ledová káva je v podstatě klasické espreso, do kterého jen přidáte led, případně ho můžete připravit rovnou na ledu (nechat ho na něj překapat při přípravě). Cold Brew se říká pomalu filtrované kávě – kávu zalijete vodou o pokojové teplotě a necháte ji louhovat v lednici 12 až 24 hodin. Do obou nápojů můžete přidat mléko, různé sirupy, citron, či limetku, a namíchat si tak z nich některý z populární kávových koktejlů.
- Pro přípravu ledové kávy a cold brew se nejvíce hodí světle až středně pražená 100% Arabiky. Robusta a tmavší kávy mohou zvlášť při pomalé přípravě filtrováním chutnat hořce.
- Doporučujeme také sáhnout po zrnkách s ovocnějším chuťovým profilem, který za studena hezky vynikne.
- U espresa počítejte, že ho led trochu zředí, proto je lepší vybírat chuťově plnější a výraznější kávy.
- Velký vliv na chuť výsledného nápoje má také voda. Vždy používejte filtrovanou a to i pro přípravu samotného ledu.

Keňa AA Masai je typická ovocná Keňa, hezky šťavnatá, příjemně kyselá, svěží a navíc ovoněná jasmínem. Má hebké tělo a díky promytému zpracování...

Kolumbie La Maria chutná po létě. Je plná šťavnatého ovoce, od jablíček, přes hrušky, meruňky až po lesní plody, a navíc sladká po hnědém cukru a...

Plné čokoládové tělo, nasládlá chuť rozinek a zralých fíků, svěžest jahod a podmanivá vůně skořice, takové je Peru Alto Pirias. Ať už na něj...

Brazílie Jaguara je intenzivně čokoládová přesně, jak byste u brazilské kávy čekali. Překvapí ale sladkou a zároveň svěží chutí broskví a...

Díky anaerobnímu zpracování je Rwanda Gasharu Rugori na jazyku až lehce perlivá. Jako čerstvě otevřená vychlazená švestková limonáda, nebo...

Brazílie Manga Larga, to je sladká nugátová vůně s čokoládově-oříškovou chutí Nutelly, kterou snad každý jako malý s oblibou bagroval rohlíkem,...

Kakaovo-oříšková a přitom pořádně šťavnatá a zároveň sladká káva. Guatemala Finca Tololoche vám na první doušek připomene poctivý kynutý koláč s...

Kiamabara je perfektně chuťově vyvážená, lehká, svěží a šťavnatá Keňa, přesně tak jak má být. Mísí se v ní kyselost červeného rybízu s jemnou...

Na Etiopii Okoluu si nejvíce pochutnají ti, kteří mají rádi kyselejší kafíčka. Je svěží, má lehoučké čajové tělo a výrazně citrusovou chuť, kterou...

Kolumbie La Maria chutná po létě. Je plná šťavnatého ovoce, od jablíček, přes hrušky, meruňky až po lesní plody, a navíc sladká po hnědém cukru a...

Plné čokoládové tělo, nasládlá chuť rozinek a zralých fíků, svěžest jahod a podmanivá vůně skořice, takové je Peru Alto Pirias. Ať už na něj...

Brazílie Jaguara je intenzivně čokoládová přesně, jak byste u brazilské kávy čekali. Překvapí ale sladkou a zároveň svěží chutí broskví a...