Říjnová soutěž o 3×1 kg etiopské kávy
1. října je oficiální Den kávy. Chtěli jsme to letos pořádně oslavit, a tak jsme se rozhodli, že uspořádáme historicky první kávošskou soutěž. A protože káva přišla na svět v Etiopii, co jiného by mělo být výhrou než právě etiopská káva. Tak neváhejte a zapojte se. Přehledně jsme pro vás sepsali všechny podmínky, jak to funguje, a abyste věděli, na co se můžete těšit, přihodili jsme k tomu i nějaké etiopské kávové zajímavostí.
Jak se zúčastnit soutěže?
- Vyplňte svůj e-mail v okně níže a přihlaste se k odběru Kávošin (našeho pravidelného newsletteru).
- To je vše. Držíme palce, ať to vyjde.
Podmínky soutěže
Tady je potřeba vložit podmínky.
Legenda o původu kávy
O začátcích popíjení kávy se tradují různé příběhy. Nejznámnější z nich vypráví o pasáčkovi koz jménem Kaidi z Etiopie, který si jednoho dne všiml, že jeho stádo po ochutnání červených bobulek ne a ne usnout. Zvědavost mu nedala a rozhodl se jich několik ochutnat. A stejně jako jeho kozí stádo, i on hned pocítil náhlé povzbuzení.
Znepokojený a zároveň nadšený šel s bobulemi za opatem do místního kláštera. Ten byl zpočátku skeptický, ale rozhodl se z bobulí uvařit nálev. Když ho vypil, zjistil, že mu nápoj pomáhá zůstat vzhůru během nočních modliteb. Brzy se vývar z kávových třešní rozšířil mezi mnichy a stal se nápojem bdělosti a soustředění.
Čím je specifická etiopská káva?
- 🍵 Má lehčí tělo a připomíná černý, nebo zelený čaj.
- 🍋 Bývá hodně ovocná - můžete v ní citit meloun, různé bobuloviny, citrusy.
- 🍫 Svěží ovocné tóny v ní obvykle hezky vyvažuje nějaká sladká chuť.
- 🪷 Často výrazně voní po květinách, například po jasmínu.
Kterou ochutnáte?
Máme zrnka na espreso i filtr, klasické kávy i ty výběrové. Můžete vyzkoušet typické čajové Etiopie s květinovou vůní a výraznou svěží chutí ovoce, ale doporučujeme ochutnat i ty plnější, smetanovější a méně kyselé.