Výběrová káva
Termín výběrová káva použila úplně poprvé Erna Knutsen v roce 1974. Ve svém článku v časopise Tea & Coffee Journal tak popsala tu nejkvalitnější kávu s unikátním chuťovým profilem, kterou farmáři vypěstovali ve specifických mikroklimatických podmínkách. Dnes se pojem specialty coffee, hovorově také výběrovka, používá pro kávu splňující podmínky americké Asociace pro výběrovou kávu (SCAA).
- Káva se označuje jako výběrová, pokud při oficiálním cuppingu (degustaci kávy), který provádí certifikovaní hodnotitelé kvality tzv. Q-gradeři (speciálně vyškolení ochutnavači) získá 80 a více bodů, maximum je 100.
- Na výsledek má kromě chuti vliv také to, jestli má káva jasný původ, zda byla vypěstována eticky a jak kvalitní jsou zrnka – před samotným ochutnáváním se kontroluje vzorek 350 g nepražené kávy (měří se vlhkost, hledají se defekty atd.).
- Obecně se dá říct, že výběrové kávy jsou ty nejkvalitnější a chuťově nejrozmanitější – jsou v nich cítit konkrétní tóny ovoce, květinové aroma a další příchutě.
- Vzhledem k tomu, že výběrovky je vždy jen velmi omezené množství, zaslouží si specifickou péči i při pražení. Zkušený pražič z kávy dostane maximum (dbá zejména na to, aby podpořil její přirozený chuťový profil). Výběrové kávy se praží na filtr a na espreso.
Řazení produktů
Výpis produktů
Hodně svěží, štavnatá a sladká Keňa, skvělá na filtr. Díky promytému zpracování má kafíčko lehké čajové tělo a je v něm cítit čistá chuť ovoce,...
Hodně svěží, štavnatá a sladká Keňa, skvělá na filtr. Díky promytému zpracování má kafíčko lehké čajové tělo a je v něm cítit čistá chuť ovoce,...
Jste na pořádně kyselé a šťavnaté kávy plné ovoce? Keňa Ndimi bude přesně podle vašeho gusta. Chutná po červeném rybízu, malinách, borůvkách a...
Kiamabara je perfektně chuťově vyvážená, lehká, svěží a šťavnatá Keňa, přesně tak jak má být. Mísí se v ní kyselost červeného rybízu s jemnou...
Hodně svěží, štavnatá a sladká Keňa, skvělá na filtr. Díky promytému zpracování má kafíčko lehké čajové tělo a je v něm cítit čistá chuť ovoce,...
Pořádně šťavnaté, kyselé výběrové kafíčko plné ovoce, to je Kolumbie Patio Bonito. Chutná jako pomerančový džus, chvílemi jde i malinko do hořka –...
Kolumbie Villa Betulia chutná sametově jemně a má hezky plné tělo. Na první doušek je lehce kyselá po angreštu, ale postupně se vám začne na jazyku...
Jste na pořádně kyselé a šťavnaté kávy plné ovoce? Keňa Ndimi bude přesně podle vašeho gusta. Chutná po červeném rybízu, malinách, borůvkách a...




