Výběrová káva
Termín výběrová káva použila úplně poprvé Erna Knutsen v roce 1974. Ve svém článku v časopise Tea & Coffee Journal tak popsala tu nejkvalitnější kávu s unikátním chuťovým profilem, kterou farmáři vypěstovali ve specifických mikroklimatických podmínkách. Dnes se pojem specialty coffee, hovorově také výběrovka, používá pro kávu splňující podmínky americké Asociace pro výběrovou kávu (SCAA).
- Káva se označuje jako výběrová, pokud při oficiálním cuppingu (degustaci kávy), který provádí certifikovaní hodnotitelé kvality tzv. Q-gradeři (speciálně vyškolení ochutnavači) získá 80 a více bodů, maximum je 100.
- Na výsledek má kromě chuti vliv také to, jestli má káva jasný původ, zda byla vypěstována eticky a jak kvalitní jsou zrnka – před samotným ochutnáváním se kontroluje vzorek 350 g nepražené kávy (měří se vlhkost, hledají se defekty atd.).
- Obecně se dá říct, že výběrové kávy jsou ty nejkvalitnější a chuťově nejrozmanitější. Při pití výběrové kávy skutečně ucítíte konkrétní tóny ovoce, květinové aroma a další příchutě.
- Vzhledem k tomu, že výběrové kávy je vždy jen velmi omezené množství, zaslouží si i specifickou péči při pražení. Zkušený pražič z kávy dostane maximum (dbá zejména na to, aby podpořil její přirozený chuťový profil). Výběrové kávy se praží zvlášť na filtr a na espreso.

Kolumbie La Maria chutná po létě. Je plná šťavnatého ovoce, od jablíček, přes hrušky, meruňky až po lesní plody, a navíc sladká po hnědém cukru a...

Plné čokoládové tělo, nasládlá chuť rozinek a zralých fíků, svěžest jahod a podmanivá vůně skořice, takové je Peru Alto Pirias. Ať už na něj...

Výběrová káva. Višně, červená jablka, povidla a čokoláda. Praženo na espreso.

Svěží, šťavnatá a plná ovoce, taková je Indonésie Frinsa. Kombinuje v sobě sladkost sušených jablíček, karamelu, borůvek, malin a jahod, kterou...

Kolumbie La Maria chutná po létě. Je plná šťavnatého ovoce, od jablíček, přes hrušky, meruňky až po lesní plody, a navíc sladká po hnědém cukru a...

Plné čokoládové tělo, nasládlá chuť rozinek a zralých fíků, svěžest jahod a podmanivá vůně skořice, takové je Peru Alto Pirias. Ať už na něj...

Brazílie Jaguara je intenzivně čokoládová přesně, jak byste u brazilské kávy čekali. Překvapí ale sladkou a zároveň svěží chutí broskví a...

Svěží, šťavnatá a plná ovoce, taková je Indonésie Frinsa. Kombinuje v sobě sladkost sušených jablíček, karamelu, borůvek, malin a jahod, kterou...

V Etiopii Banko Gotiti nehledejte typické květinové tóny, ani čajovou příchuť. Na etiopii je překvapivě ovocná po červeném ovoci a nektarinkách a v...

V Etiopii Banko Gotiti nehledejte typické květinové tóny, ani čajovou příchuť. Na etiopii je překvapivě ovocná po červeném ovoci a nektarinkách a v...

Výběrová káva. Višně, červená jablka, povidla a čokoláda. Praženo na espreso.

Vyběrovka Nikaragua El Jaguar zaručně nadchne všechny čokokávoholiky. Má hodně výrazné a hutnější tělo, které se postupně rozplívá na jazyku jako...