AROMANIAC Nikaragua Fincas Mierisch 250 g (espreso)
Finca Mierisch je naprosto typická Niakragua – vyvážená, lehce nahořklá, čokoládovo-oříšková káva se šmrncem pomerančů a sladkými tóny karamelu a třtinového cukru. Chvílemi vám může na jazyku přidat kyselá, ale nijak výrazně. Nejlépe chutná jako na klasické espreso, tlak extrakce zvýrazní její čokoládové tělo a rozvine chuť oříšků. Ve French pressu, nebo překapávači zase vynikne její ovocnost.




Fincas Mierisch je rodinný kávový podnik, který funguje už více než 100 let. Jeho příběh se začal psát v roce 1908, kdy předek dnešních farmářů, německý geolog Bruno Mierisch, začal pěstovat kávu ve vysokohorském regionu Matagalpa. Dnes pod touto značkou funguje 9 farem v Nikaragui a 3 v Hondurasu, každá s jedinečným mikroklimatem a půdním složením.
Všem členům rodiny Mierisch velmi záleží na udržitelnosti a snaží se podporovat místní komunity – chrání pralesní rezervace, filtrují vodu při mokrém zpracování, snaží se zajistit rovnost žen (70 % pracovních pozic jsou obsazeny ženami). Také se aktivně angažuje v agronomii, kontrole kvality i inovacích — i díky tomu se jim daří držet konzistentní kvalitu napříč roky a umisťovat se v žebříčcích Cup of Excellence. Všechny standardy navíc šíří napříč všemi svými farmami.
Nikaragua FIncas Mierisch pochází právě z původní oblasti Matagalpa (1 250–1 400 m n. m.), kde panuje vlhké horské klima. Farmáři sklízejí kávu výhradně ručně a vybírají jen opravdu zralé třešně. Tento osobní přístup zajišťuje, že se do zpracování dostanou jen zrna s nejlepší chutí.
Po sběru následuje klasické promyté zpracování. Třešně se zbaví dužiny a následně fermentují ve vodě. Pak se očistí a připraví k sušení. Díky tomu je káva svěží a čistá bez přidané „naturální“ sladkosti. Je v ní hezky cítit ovoce a má velmi jemnou strukturu.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Čerstvě pražená káva |
---|---|
Typ: | zrnková káva, čerstvě pražená káva |
Velikost balení: | 250 g |
? Složení: | 100% Arabika |
Odrůda: | Maragogype |
Země původu: | Nikaragua |
Lokalita: | Matagalpa |
Metoda zpracování: | promytá (washed) |
Značka: | Aromaniac |
Stupeň pražení: | středně světlé |
Doporučené použití: | espreso |
Acidita: | střední |
Chuť: | čokoládová, sladká |
Chuťový profil: | pomeranče, mléčná čokoláda, karamel, třtinový cukr, pekanové ořechy |
Příprava: | Automatický kávovar, Pákový kávovar, Překapávač, Moka konvička, French press |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.