AROMANIAC Nikaragua Fincas Mierisch 250 g (espreso)
Finca Mierisch je naprosto typická Niakragua – vyvážená, lehce nahořklá, čokoládovo-oříšková káva se šmrncem pomerančů a sladkými tóny karamelu a třtinového cukru. Chvílemi vám může na jazyku přidat kyselá, ale nijak výrazně. Nejlépe chutná jako na klasické espreso, tlak extrakce zvýrazní její čokoládové tělo a rozvine chuť oříšků. Ve French pressu, nebo překapávači zase vynikne její ovocnost.




Fincas Mierisch je rodinný kávový podnik, který funguje už více než 100 let. Jeho příběh se začal psát v roce 1908, kdy předek dnešních farmářů, německý geolog Bruno Mierisch, začal pěstovat kávu ve vysokohorském regionu Matagalpa. Dnes pod touto značkou funguje 9 farem v Nikaragui a 3 v Hondurasu, každá s jedinečným mikroklimatem a půdním složením.
Všem členům rodiny Mierisch velmi záleží na udržitelnosti a snaží se podporovat místní komunity – chrání pralesní rezervace, filtrují vodu při mokrém zpracování, snaží se zajistit rovnost žen (70 % pracovních pozic jsou obsazeny ženami). Také se aktivně angažuje v agronomii, kontrole kvality i inovacích — i díky tomu se jim daří držet konzistentní kvalitu napříč roky a umisťovat se v žebříčcích Cup of Excellence. Všechny standardy navíc šíří napříč všemi svými farmami.
Nikaragua FIncas Mierisch pochází právě z původní oblasti Matagalpa (1 250–1 400 m n. m.), kde panuje vlhké horské klima. Farmáři sklízejí kávu výhradně ručně a vybírají jen opravdu zralé třešně. Tento osobní přístup zajišťuje, že se do zpracování dostanou jen zrna s nejlepší chutí.
Po sběru následuje klasické promyté zpracování. Třešně se zbaví dužiny a následně fermentují ve vodě. Pak se očistí a připraví k sušení. Díky tomu je káva svěží a čistá bez přidané „naturální“ sladkosti. Je v ní hezky cítit ovoce a má velmi jemnou strukturu.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Čerstvě pražená káva |
---|---|
Typ: | zrnková káva, čerstvě pražená káva |
Velikost balení: | 250 g |
? Složení: | 100% Arabika |
Odrůda: | Maragogype |
Země původu: | Nikaragua |
Lokalita: | Matagalpa |
Metoda zpracování: | promytá (washed) |
Značka: | Aromaniac |
Stupeň pražení: | středně světlé |
Doporučené použití: | espreso |
Acidita: | střední |
Chuť: | čokoládová, sladká |
Chuťový profil: | pomeranče, mléčná čokoláda, karamel, třtinový cukr, pekanové ořechy |
Příprava: | Automatický kávovar, Pákový kávovar, Překapávač, Moka konvička, French press |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Diskuze
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Aromaniac je česká firma, která praží vlastní čerstvou kávu včetně té výběrové. Pod tímto názvem ji můžete znát od roku 2022, ale její příběh se začal psát už mnohem dříve, v roce 2009, kdy ji jako Čerstvou kávu zakoupil dnešní majitel a velký kávový nadšenec Michal Jirek. V roce 2011 si k e-shopu otevřel také první kamennou prodejnu v Hybernské. Následně o 2 roky později prošla značka prvním rebrandingem – přejmenovala se na Delicado. Nový název se ale nechytl, a tak se po čase opět začal používat ten původní osvědčený.
V roce 2014 se Čerstvá káva rozrostla o další prodejnu, tentokrát v pražských Strašnicích, v parku Solidarita. O 5 let později pak i o třetí na Letné, ta funguje do dnes. Můžete si tu vyzvednout objednávky z e-shopu a také se tu pravidelně pořádají veřejné cuppingy (ochutnávky nových káv). Kávy od pražírny Aromaniac ale můžete ochutnat i na nejrůznějších festivalech, například na oblíbeném Prague Coffee Festu, a pražiče často potkáte na kávových soutěžích.